Verslag dag 2

Maandag 25 juli 2e etappe
Dag 2 :Guillestre, l’ argentière-la Bessée, lesVigneaux, Prelles, Briancon, Col d’Izoard (2360m), Arvieux, Guillestre.
Tekst Esther de Vries.

Vandaag staat de beklimming van de Col d’ Izoard (noordzijde) op het programma. Om dit jaar enigszins beslagen ten ijs te komen, heb ik het boekje Fietsen in de Franse Alpen aangeschaft. In dit boek beschrijft Alex Polfliet 30 bekende Alpencols (met technische gegevens en hoogteprofiel). Omdat we pas om 11 uur vertrekken, heb ik na het ontbijt alle tijd om de klim van vandaag te bestuderen. Het betreft een klim van 20 km. Gemiddeld stijgingspercentage 5,8 procent, steilste kilometer 9%, versnelling met klimervaring 42 x 24(!), versnelling zonder klimervaring 39 x 26.

 


Aan het begin van de klim gaat Frits er meteen vandoor. Even later komt Ben voorbij. Op mijn vraag of hij Frits gaat pakken, antwoordt hij “vandaag nog niet”. Menno zit nog een tijdje in mijn wiel, maar gaat er vervolgens ook in rap tempo vandoor. De rest van de klim rijd ik alleen. De laatste 8 km hebben een stijgingspercentage van 8 à 9% en ik ben dan ook blij dat ik me niets van de tips van Polfliet heb aangetrokken en een 39 x 28 heb gemonteerd. Onderweg passeer ik wat andere fietsers: een man met enig overgewicht die op een erg zwaar verzet al slingerend boven probeert te komen, een fransman die probeert aan te klampen, en een stelletje dat bezig is met de ultieme relatie test.

 
Wanneer iedereen boven is, wordt de afdaling ingezet. Na de afdaling volgt een lang stuk vals plat naar beneden met stevige tegenwind. Kennelijk is het vandaag niet alleen belangrijk om zo snel mogelijk boven te zijn, maar ook om als eerste weer op de camping terug te zijn. Een enkeling ontdoet zich hierbij zelfs van zijn autosleutels. Gelukkig zijn er nog oplettende medefietsers.

 

Als iedereen weer op de camping is gearriveerd is het tijd voor een douche, een borrel en natuurlijk sterke verhalen.