Fietsweek 1993

Le Bourg d’Oisans

Gerrit met trotse ArnoldIn dit jaar introduceerde de tweekoppige directie van de fietsweek een nieuwtje. De fietsweek werd geopend met een tijdrit naar l’Alpe d’Huez. Daarmee zou de pikorde meteen definitief vastliggen. De directie hoopte daarmee voor de rest van de week onverkwikkelijke taferelen, zoals op weg naar een klim demarreren voordat zij daarvoor toestemming hadden gegeven, te voorkomen.

Deelnemers dat jaar waren: Arnold Koers, Frits Riemersma, Koen Groenewold (zwager van Frits), Kornelis Bijlsma, Ron Mollinga, Harrie de Boer, Fokke de Kok, Henk Kruims, Fred Kamps, Koos Elzinga en Teun Tanja (kennis van Fokke). In het begin van dat jaar had ik mijn Trek 5500 gekocht en ik had mij dan ook terdege voorbereid.

De ontwikkeling was ondertussen zover gevorderd dat het freewheel maar liefst 8 tandwielen bevatte. Ook begon de leeftijd te tellen zodat ik 39/26 als kleinste verzet had gemonteerd. Van tevoren had ik op basis van een verondersteld vermogen van 290 Watt uitgerekend zo rond de 49 minuten nodig  te hebben voor de 11.5km lange klim (in tegenstelling tot de Tour de France eindigde onze klim voor het eigenlijke dorp waardoor deze zo’n 2.5 km korter was). In werkelijkheid bedroeg mijn tijd ruim 51 minuten, niet zo ver van de schatting. De tijdrit werd op fenomenale wijze gewonnen door Arnold Koers in 48 minuten en 29 seconden. Frits volgde op 20 seconden. Teun Tanja sloot de rij met 1 uur en ruim twintig minuten.

Koos kijkt tevreden terugFoto rechts: Koos, op de bekende Bennie Brouwer had, zoals zo vaak, te kampen met materiaalpech en viel uit.

 

Andere karakteristieke etappes waren het rondje over de Galibier en de Croix de Fer (de omgekeerde Marmotton) en het heen en weer parcours naar de Granon via de Lautaret.

Als afsluiting van de week werd l’Alpe d’Huez aan de achterzijde via col de Savennes beklommen. Een heel aardige klim met een stijl begin, maar het fenijn zat hem in de laatste kilometers. En altijd opletten en de goeie afslag nemen.

 

Deelnemers 1993

Arnold Koers,
Frits Riemersma,
Koen Groenewold (zwager van Frits),
Kornelis Bijlsma,
Ron Mollinga,
Harrie de Boer,
Fokke de Kok,
Henk Kruims,
Fred Kamps,
Koos Elzinga,
Teun Tanja, kennis van Fokke