Fietsweek 2001

Le Bourg d’Oisans

Op camping “Le Colporteur” vlakbij het centrum van Le Bourg d’Oisans had “Ten Brinke Camping Systems” vanaf 6 juli vijf emplacementen gereserveerd, de dag waarop ook de cyclosportief “La Marmotte” zou worden verreden. Het dorp werd dientengevolge overspoeld met Marmotte deelnemers, waardoor op de camping chaotische toestanden ontstonden. Toch wisten we allemaal een goede plaats te bemachtigen.

 

Harrie de Boer en ondergetekende waren al eerder gearriveerd om ook aan de Marmotte te kunnen deelnemen. Dat drama, althans waar het mijn deelname betreft (Harrie presteerde voortreffelijk), heb ik reeds elders beschreven. Ben Plantinga, Roel Kerkhof en Eugenie waren de nieuwe deelnemers. Oude bekenden waren Frits Riemersma, Menko van der Ark, Jan Reifers, Jan Kollé, Harrie de Boer, Koos Elzinga, Erik Jansen, Fokke de Kok en Anneke Kluiter, Arjen Schultinga, Sietske Weide, Herman van der Meij, Gerrit en Greetje ten Brinke.

 

Vanuit Le Bourg d’Oisans zijn verschillende karakteristieke rondjes mogelijk. De maandag etappe ging over de Col de la Morte (1370m, 15km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.7%) en de Col de Manisol (1105m) naar la Mure, waar het gebruikelijke vruchtengebak werd genuttigd. Daarna over de Col d’Ornon (1367m) terug. De volgende dag ging het over de Galibier naar St Jean de Maurienne en vandaar over de Croix de Fer terug. De Frits Riemersma alleen op de Col de la Madeleineetappe werd door een aantal onregelmatigheden gekenmerkt. Zo bedacht een bekend renner, wiens name hier niet geheel toevallig met de mantel der liefde zal worden bedekt, dat de klim naar de Galibier al in Bourg d’Oisans begon. Bij de beklimming van de Croix de Fer spoten Frits en Ben weg. Om de col ook werkelijk te bereiken moet echter op een cruciaal punt links afgeslagen worden, wat beiden echter onafhankelijk van elkaar verzuimden. Zo kon het gebeuren dat Erik zijn eerste grote overwinning behaalde.

 

De koninginnerit ging over de Croix de Fer, nu vanaf Rochetaillee, naar St Jean de Maurienne, dan door het dal naar La Chambre en vervolgens over de Col du Glandon terug. Vanuit La Chambre bestond ook nog de mogelijkheid de Col de la Madeleine (1993m) te beklimmen. Frits was de enige die deze optie benutte. Daardoor wist Jan Reifers voor Ben een belangrijke overwinning aan zijn palmares toe te voegen. De fietsweek werd afgesloten met het gezamenlijke diner bij de “Italiaan” in het centrum van Bourg d’Oisans.

 

Toekomst:

Volgend jaar zal de negentiende fietsweek “nieuwe stijl” in Guillestre plaatsvinden, waar opnieuw camping “La Rochette” als uitvalsbasis is gekozen. Het volgend jaar hopen we dan het twintigjarig jubileum in Barcelonnette te vieren met een speciale jubileumeditie. Alle actieve deelnemers van de voorafgaande edities ontvangen een speciale uitnodiging van de jubileumcommissie bestaande uit Harrie de Boer, Gerrit ten Brinke en Fokke de Kok.

 

Klik hier voor fotoalbum 2001.