Fietsweek 1996

Embrun

Terugkijkend blijft het onverklaarbaar waarom de directie had toegegeven
aan de druk om de fietsweek ook eens in Embrun te houden. Naast de minder gunstige ligging met betrekking tot de grote cols was de camping bovendien aanzienlijk “rumoeriger dan de campings in met name Barcelonette en Guillestre waar doorgaans een serene, fietsbevorderende rust heerst.

 

Overigens wekte de directie, waarvan Fokke de Kok in verband met gezondheidsproblemen slechts een enkele keer vanuit Barcelonette overkwam, toch al de indruk zijn taak wat minder serieus te nemen. Op de camping stonden de deelnemers in verschillende groepjes bijeen en de onderlinge samenhang was duidelijk minder dan andere jaren. Er was dan ook een groot gezelschap aanwezig. Naast Frits en Greetje, Menko, Harrie en Gerrit en Greetje waren daar Jan van der Sleet en Reina, Martin en Grietje Hoogerkamp, Ties Schouten, Linda van Olm, Jan Reifers, Jan Kollé, Henk van Dijk, Bas Eiken, Koos Elzinga, Fred Kamp en Hennie Meppelink, Peter Breedland en Yke Boonstra en Tamoa en Robert Kasemier.

 

Het grote verschil in individuele klimcapaciteiten leidde een aantal keren tot flinke wrijvingen. Op de laatste dag vond het bekende rondje Pontis, Barcelonette, Col de Vars, Guillestre plaats. Maar helaas, bij het begin van de beklimming van de Col de Vars kwam Bas ernstig ten val en brak zijn sleutelbeen. Henk van Dijk viel over hem heen waarbij het aluminium frame van zijn nieuwe fiets total loss raakte. Frits maakte zich bij elke klim terstond uit de voeten om steeds als eerste boven te komen. Andere jaren gunde hij ook andere deelnemers wel eens de overwinning.

 

FIETSWEEK 1996 7 JULI T/M 14 JULI 1996

ZONDAG 7 JULI

Aankomst vanuit Vaison la Romain om 13.00 uur ongeveer 150 kilometervertrek om 10.00 uur. Snel de vouwwagen opgezet en om 14.10 uur vertrokken vanaf de camping La Clappière aan Plan d’eau. Het weer is bewolkt en al vrij snel begint het te regenen tijdens de klim van de Embrun triathlon. Jassen en mouwtjes aan. Het hele par­koers wordt verreden. De groep is vrij groot en velen kiezen eieren voor hun geld en nemen een andere route. Jan van der Sleet is na 8 kilometer over een steen gereden, gevolg een lekke voorband. Het weer wordt er niet beter op en afdalen met je verstand. Het is koud regenachtig en winderig. Toch wordt er weer flink stevig naar boven gereden. De nieuwkomelingen kunnen goed meerijden en dat is dus een aanwinst. Om een uur of half vijf rijden we de camping op waar het ook slechtweer is. De thuisblijvers kunnen het eten niet berijden en we beslui­ten in een restaurant te gaan eten en de loop van de avond is er een tafel van ongeveer 20 man gemaakt. Gezellig binnen, maar vreselijk weer buiten. Droog in de tent aankomen is het motto. Het giet en zogaan we de nacht in.

MAANDAGMORGEN 8 JULI 1996

Het weer laat ons in de steek, de lucht is grouw en koude. De direc­tie besluit om er een rustdag van te maken en eventueel morgen ook als het niet opknapt. In de loop van de middag kan er naar Les Orres geklommen worden voor de liefhebbers. Dat doen de meesten op Gerrit en Menko na die gaan hardlopen. Frits komt later de Orres op en komt de mensen in de afdaling tegen om met de anderen af te dalen. Met Harry gaat Frits nog langs de rivier naar Guillestre. Maar onderweg zien ze afslag van de Col de Perpaignon. We besluiten deze een stukje op te gaan rijden. Halverwege met het dorpje Servoux in zicht keren we. Om half vijf komen we op de camping aan. Het weer wordt beter en er onstaat een blauwe lucht in westen ditgeeft hoop voor morgen. De temperatuur zakt die avond naar 9 graden Celcius en de meesten gaan om 10 uur naar bed. De volgende dag zal er toch gefietst worden. Een rondje van 100 km rond het meer. De weers­voorspellingen zijn immers goed.

 

DINSDAG 9 JULI 1996.

Om half acht gaan de eerste ritsen van de tenten omhoog. De toiletten worden aangedaan. De bakker doet goede zaken. De afspraak is om 09.00 uur vertrekken en een ieder werkt er tegenaan. Het is uiteindelijk 10 minuutjes later geworden. Nog ietsjes bewolkt maar na een kwar­tier fietsen is hij daar, de zon en daar doen we het voor. Eerst richting Lac de Savines om via een klein colletje Chorges binnen terijden. Van hieruit starten we voor de klim van de Col de Brault. Er wordt naar elkaar gekeken de nieuwelingen pakken de zaken direct vlot aan. Gerrit, Menko en Harry volgen waarna Frits de rijen sluit. Een enkeling is bekend met de Col. Het initiatief ligt bij Gerrit waarna Menko volgt. Harry probeert ook te volgen maar gaat in zijn eigen tempo verder. Al snel wordt duidelijk dat Frits de zaak overneemt en Menko probeert nog even te volgen. Ook die geeft het op om te volgen. Na ongeveer 12 minuten is Frits het eerste boven.
Menko op 37″
Gerrit 1.24″
Jan 3.00″
Henk 3.36″ 9
Harry 1.43″ 3.01″
Jan 3.37″ 3.00″ 3.27″
Linda4.31″ 9

 

De afzink volgt naar de Barrage om gezamelijk naar de afslag van de Col de St Jean te fietsen hier wachten. Frits is weer als eerste boven.Inmiddels is er 55 kilometer gereden. Er wordt wat gegeten en dan op naar de Col de Sauze. Er wordt flink door gefietst want de Tour de France zal Embrun passeren en een ieder wil dit zien natuur­lijk.
Op de Col de Sauze is weer Frits als eerste boven maar snel gevolgd door de nieuweling Henk, dan Menko Henk op 0.36″ Harry 7.21″
Menko 0.46″ Jan Alco 7.21″
Gerrit 0.51″ Jan vd S 7.24″
Martin 7.16″

 

Samen gaan we op naar Embrun het is nog ongeveer 30 km. Het gaat hard en samen met Gerrit trekken we er flink aan. Om 13.15uur rijden we de camping op. 93 km op de teller en hierover is3.28’gereden. De zon schijnt en een ieder is tevreden.

 

WOENSDAG 10 JULI 1996 BRIANCON © COL D’IZOARD.

Precies om half acht gaan er verschillende ritsen van ons omringende tenten omhoog. Het is mooi weer en men heeft er zin in. Het vertrek is om 09.30 uur, maar wordt al snel iets later. Via de oostweg van de Durance gaan we richting Briancon. Na een uur nemen we de afslag naar de eerste klim een weg stijl oplopend aan de westkant van de rivier. Nog even passeren we aan onze rechter helft een vliegveld. Een en al sportiviteit. Na enkele haarspeldbochten is de top voor iedereen na ongeveer 17 min voorbij. Voor velen een opwarmer­tje met een percentagen van 7 %. Na twee uur en 25 minuten fietsenbereiken we het centrum van Briancon. Hier wordt koffie gedronken en gebunkerd. Bananen, koffie au lait, cake en de bidon’s worden aangevuld. Na een half uur zitten wordt het sein gegeven van vertrek, Henk van Dijk en Irma zijn ons misgelopen, maar deze vinden we op een terras bij het uitrijden van Briancon. Het is Gerrit ten Brinke weer die het sein geeft van gaan.

 

Het gaat me vrij gemakkelijk af en al snel neem ik de kop van Gerrit over even later kan ook hij niet goed volgen. Alleen ga ik verder om na 26′.14″ bij het kerkje van St Michel aan te komen hier begint de klim pas echt. Met een blad van 42/21,23 ga ik het eerste stuk vrijgemakkelijk om hoog. Maar in het bos wordt het al snel zwaarder en hier schakel ik over op 42\26 welk blad ik voor het proberen er op had gemonteerd. Dit om de rug wat meer te ontlasten. Veel hielp het niet vrij snel kwam de pijn in de rug opzetten en dit betekend terugschakelen naar 42/28 en dat kost meters en tijd. De mooi opgebouwde voorsprong ging snel verloren om uiteindelijk met een toch nog een geweldige voorsprong op de de col aan te komen met een tijd van 1.09.55″. Het is niet al te koud en liggend in het gras kan Frits de tijden opnemen van de andere deelnemers.

Frits 1.09′.55″
Gerrit 1.16′.30″ 06′.35″
Menko 1.18′.02″ 08′.07″
Martin 1.18′.34″ 08′.39″
Bas 1.22′.24″ 12′.29″
Jan R. 1.24′.04″ 14′.09″
Harry 1.24′.50″ 14′.55″
Jan vd S. 1.26′.04″ 16′.09″
Jan K 1.26′.51″ 16′.56″
Linda 1.27′.06″ 17′.11″
Irma????????

 

Gezamenlijk wordt naar Guillestre gereden, echter de afdaling van de Izoard is erg slecht. Wegopbrekingen door wegverschuivingen. We fietsen door stof en grind om uiteindelijk uit het bos het dorp in te rijden. We wachten beneden bij de afslag naar Guillestre om dan gezamelijk naar beneden te fietsen, ware het niet dat Harry wist te vertellen dat Frits maar eens op kop moest rijden. Zo gezegd zo gebeurde de kop werd door Frits genomen en niet meer afgestaan nog een keer mocht Harry overnemen. Maar de sterke tegenwind blies hem al weer snel van de kop af . Frits trok er flink aan de 2e groep die kop over kop ging kwam er niet meer bij en in Guillestre werden de wonden op een spor­tieve manier gelikt. Dat was dus Frits die even liet zien ook op het vlakke erg hard te kunnen rijden. Nadat we de cola hadden genuttigd op het terras reden we met z’n vieren strak terug naar Embrun.
Afstand 136 km.
gemiddeld 27.5
tijd 5.25

 

VRIJDAG 12 JULI 1996 RONDJE VARS VIA BARCELONNETTE

 

Om 9.00 uur is het vertrek, alleen heeft Jan Rijvers dit niet goed begrepen. Bereidt zich voor op zijn eigen kalme te rustige manier, iedereen staat te wachten. Om 09.15 uur kan er dan worden vertrokken. Helaas begrijpen velen na een week fietsen de spelregels niet. Op het vlakke is de koers gesloten, alles ligt echter uitelkaar richtingcol de la Sauce. Dat is in feite jammer alweer is het Jan Rijvers op wie er gewacht moet worden. Hij schiet niet op en dat houdt de groep op. Harry wacht op hem om gezamenlijk naar de camping te rijden, waar Koen en Fokke staan te wachten. Pas om 11.40 uur zijn we bij de camping te laat om 11.00 uur was afgesproken. Martin komt naar bovenfietsen en zegt ze zijn al weg en Harry komt er aan staat nog even met Ebe te praten. Langzaam wordt er naar Barcelonnette gefietst omdaar op het terras koffie te drinken.

 

Maar al wie niet komt is Harry de Boer we wachten 45 min. en besluiten om dan maar te gaan. In de groep rijdt Rijvers die naar de voet van de L’Arche en Vars 100 m voor de Vars Jan Rijvers lek rijdt. We wachten bij de brug. Een band wisselen duurt bij Jan 15 min. we worden allemaal ongeduldig dit kun je toch niet maken. Jan van der Sleet en Irma vertrekken alvast naar de Vars. Gelukkig het lukt en eindelijk kunnen we vertrekken. Maar na 1 km slaat weer het noodlot toe. Bas die fietst met de handen op het ligstuur komt met zijn voorwiel tegen het achterwiel van Gerrit ten Brinke aan. Bas kan niet snel genoeg remmen en verliest zijn even­wicht valt over de kop op de grond. Henk van Dijk valt daar weer overheen en ligt ook. Alleen Bas blijft liggen met een hoofdwond en vreselijke pijn aan zijn schouder. Gelukkig is er een auto en we leggen Bas in de auto die door Reino wordt bestuurt om Bas naar het ziekenhuis van Barcelonnette te brengen. Gedemotiveerd fietst de rest rustig de berg op. Henk op een andere fiets omdat dat zijn frame totale los is.

 

Tijdens de beklimming van de Vars begint het ook nog te regenen, boven is het koud en Harry is inmiddels door. Koen en Fokko kwamen we tijdens de beklimming tegen en zij reden terug naar de camping. Met Gerrit is Frits toen naar Guillestre gereden. Tijdens de afdaling wordt Menko ingehaald en met zijn deze 3 wordt ernaar de camping terug gereden. Om 16.15 uur rijden we de camping op de km teller op onveer 130 km. Het einde van een rommelige week. Harry helemaal verontwaardigd en ook wel een beetje terecht. Alleen had hij toch moeten gaan koffiedrinken in Barca dan was er niets misgelopen.
Die avond werd er gezamenlijk gegeten in het restaurant aan Pland’eau La hacienda.

 

Deelnemers 1996

Frits en Greetje Riemersma,
Menko en Harrie,
Gerrit en Greetje ten Brinke,
Jan van der Sleet en Reino,
Martin en Grietje Hoogerkamp,
Ties Schouten,
Linda van Olm,
Jan Reifers,
Jan Kollé,
Henk van Dijk,
Bas Eiken,
Koos Elzinga,
Fred Kamp en
Hennie Meppelink,
Peter Breedland,
Yke Boonstra,
Tamoa en Robert Kasemier.