Fietsweek 1995

Guillestre

Opnieuw was camping La Rochette uitvalsbasis, waar een groot aantal nieuwe gezichten kon worden begroet. Naast de oude bekenden Frits Riemersma, Menko van der Ark, Harrie de Boer, Ties Schouten, Fred Kamps, Koos Elzinga en Gerrit ten Brinke waren dat de nieuwelingen Gert van der Staal, Albert Raven, Linda van Olm, Bert van de Berg, Peter Breedland en Anne Frank van Tellingen.

 

Fred, Peter, Yke Boonstra en Hennie Meppelink waren met de door Fred tot camper verbouwde volkswagenbus gekomen. Fokke en Anneke waren met de kinderen op vakantie in de Verenigde Staten; realistisch gesproken met een oudste dochter van 17 de laatste gelegenheid voor een dergelijke onderneming.

 

De fietsweek loopt in principe altijd van zondag tot en met vrijdag waarbij woensdag een rustdag is. Vanzelfsprekend betekent dit voor een door triathleten gedomineerd gezelschap slechts dat op woensdag gelopen en gezwommen wordt. De koninginnerit volgt dan op donderdag. Vrijdag is de slotetappe, waarna ’s avonds de fietsweek gezamenlijk met het traditionele diner wordt afgesloten. Omdat deze keer Gert, Frits, Menko, Harrie en Gerrit op zaterdag aan de cyclosportief “Louison Bobet” wilden deelnemen was er geen echte koninginnerit en vond het slotdiner al op donderdagavond plaats.

 

Het werd een gedenkwaardige gebeurtenis. Gert Staal werd bereid gevonden iedere denkbare weddenschap over de snelheid van halve liters bier drinken aan te nemen. Uiteindelijk liep hij zwaar beschonken midden over de tafel. De start van de “Louison Bobet” was in Valoire. Harrie, Menko en Gert waren daar al vrijdagavond neergestreken. Frits en ik vertrokken zeer vroeg in de ochtend vanuit Guillestre naar Valoire. De koers voerde via de Galibier naar Guillestre. Daar werden we luid toegejuicht door de andere deelnemers van de fietsweek en Gert werd van de nodige cola voorzien. Vervolgens kwam de Izoard, waar ik de “stiekem” voor het peloton gestarte Harrie inhaalde, om dan via Lautaret en Galibier opnieuw in Valoire te geraken. Natuurlijk was Frits het eerst gevolgd door Menko en Gerrit. Ook Harrie behaalde goud. Gert kwam in tranen van emotie over de finish, een persoonlijke overwinning rijker.

 

Naar aanleiding van bovenstaande bereikte ons het volgende schrijven:
Om even te voorkomen dat ik als dronkenlap door het leven moet gaan.

Ten eerste betroffen het geen halve liters maar slechts twee “formidables”. Ten tweede heb ik zeker niet op tafels gestaan. Misschien is het verstandig deze passage aan te passen.

 

Ten derde waren het geen tranen van emoties, maar gewoon ouderwets steen- en steenkapot zitten.

 

Ik dacht dat ik ook nog de uitslag van de Izoard ergens had, maar deze kan
ik helaas nergens terug vinden.

veel succes.

Nb. leuke site; ziet er strak uit.

 

Zondag 9 juli 1995

Zondag 9 juli Proloog Col de Vars.
Start: rotonde Guillestre 14.00 uur
Deelnemers: 13 personen.
Aankomst: Col de Vars noordzijde 2110 m Afstand klim

 

We starten met 13 deelnemers. Het is warm, drukkend weer. De fietsen worden s’morgens nagekeken en de goede verzetten gestoken. En om 14.00 uur is het vertrek vanaf camping municipal. Bij de laatste rotonde worden de chronometers geklokt en we kunnen het niet afzien of Gerrit ten Brinke is al 10 meter weg. De groep blijft eerst nog even bij elkaar kijken hoe iedereen ervoor staat. Maar Gerrit rijdt inmiddels al zo’n 100 meter voor de groep uit. Menko, Albert, Harry, Gert en Frits kijken elkaar aan van moeten we hem zomaar laten gaan? Menko rijdt nog voorop, Albert en Harry volgen, dan neemt Frits initiatief en rijdt op zijn manier rustig naar voren. Enkelen volgen, Albert het langst, maar ziet ook in dat hij beter zijn tempo kan gaan rijden. De verzetten zijn nog licht 39/26/24 en een enkeling ondere andere Frits trapt 42/24/21. Menko trapt onder zijn omslagpunt en Harry met al zijn ervaring kijkt en slaat de groep tevreden gade. Albert moet eraf vanwege de kramp. Ties houdt Linda in de gaten of andersom. Ze weet zich goed staande te houden tussen al die mannelijke pk’s. Intussen wordt Gerrit door Frits ingehaalt en hij zal boven als eerste aanko­men. Gert volgt op 41″ die is behoorlijk komen opzetten. De snelste 1.07.59 en de laatste 1.33.35. We drinken boven een cola en dalen af. Harry krijgt nog een lekke band tijdens de afdaling.

 

Uitslag proloog Col de Vars

		

	PLTS
	NAAM			EINDTIJD		VERSCHIL		PUNTEN
	1e	Frits		1.07.59		--	
	2e	Gert		1.08.41		0.42	
	3e	Gerrit	1.10.37		2.38	
	4e	Menko		1.12.30		4.31	
	5e	Harry		1.14.50		6.51	
	6e	Albert	1.16.17		8.18	
	7e	Ties		1.20.43		12.44	
	8e	Linda		1.21.03	    	13.04	
	9e	Peter		1.29.19		21.20	
	10e	Koos		1.32.25		24.26	
	11e	Anne Frank	1.34.10		26.11	
	12e	Fred		1.35.56		27.57	
	13e	Bert		1.37.54		29.55	Maandag 10 juli 1995

Guillestre © Embrun © Guillestre L.94 km D. 1014 m.

Vertrek die morgen om 10.30 uur. Het is goed weer en de weg naar Embrun is bovenlangs uitstekend met prachtige uitzichten. Aangekomen in Embrun rijden we naar Plan d’eau. Hier laat Frits alle deelnemers de plaats van de start van de triathlon in Embrun zien. We nemen het fiets parkoer van de 1/4 triathlon, dus gelijk naar boven. Eerst een klim van 7 km en dan afdalen naar het niveau van het meer. Even later wordt er al weer naar boven geklommen richting Les Means. Hier is een aankomst maar waar is voor iedereen onduidelijk. Frits is wel als eerste boven en door niemand te volgen. We fietsen verder naar meer©niveau om bij lac Savine te starten voor de laatste klim. Start rotonde voor de brug. Menko vertrekt als eerste, gevolgd door Albert en Gerrit. Frits laat niets aan het toeval over en rijdt stevig 42/19 over hen heen, hierbij wordt een gat geslagen die zoals later zal blijken niet meer goed gemaakt kan worden. Het is een korte maar hete klim. Frits is als eerste in 20 minuten boven, gevolgd door Gerrit op 1.19. Iedereen is tevreden ook Koos en Anne Frank die een alternatieve ­route fietsten. Even zwaar, zoniet zwaarder. In Embrun mist de groep elkaar door de snelle afdeling. Er wordt hier koffie gedronken, cola, bananen ingeslagen en we gaan op huis aan, Guillestre. Zelfs moest er nog snel gereden worden om voor de onweersbuien thuis te zijn. We rijden om 16.30 uur de camping op en er staat 94 km op de teller. Enkele druppels regen volgen maar we zitten droog binnen.

 

Dinsdag 10 juli 1995

Guillestre – Briancon – Col d’Izoard. 94 km. Start 10.00 uur.

Vanaf de camping draaien we de grote weg op richting Briancon. Er is een alternatieve route uitgedacht, maar daarvoor moet wel geklommenworden. Het begint met een klim van 4 km, gemiddeld 8% stijgingspercentage, dat is voor een ieder goed te volgen. Bij Ties vliegt de ketting eraf en moet lossen. Gert vliegt de vangrail in,omdat Ties van de asfalt­rand rijdt. Bij Ties ligt de buitenband eraf en bij Gert vliegt op de bepaalde plaatsen in de huid het bloed eruit. Gelukkig valt de schade mee. We rijden door Franse dorpen om uiteindelijk na onge¬veer 45 km in Briancon aan te komen. In het centrum wordt een terras aangedaan, hier zit reeds een deel van de groep te wachten. Er wordt koffie gedronken en appelgebak besteld. Appelgebak?, ja, alleen het lijken wel pannekoeken met schijfjes appel. Bij de afrekening schijnt er 84 Franse Frances te kort te zijn. Mevrouw is nogal boos, niet nodig alles is toch betaald? Volgens haar niet. Wij besluiten dat niet te betalen. Wat tot gevolg heeft dat mevrouw de handschoenen van Koos in de prullebak gooit. Dit is toch te gek voor woorden Frits en Gert duiken de keuken in op zoek naar de handschoenen. De prullenbakken op de kop maar geen handschoenen. Dan zonder handschoenen naar boven.

 

Direct bij de rotonde schiet Gerrit uit de startblokken. Gert volgt direct en springt over hem heen om een voorsprong van 45 meter te nemen. Even later sluit Frits bij Gerrit aan. Ze blijven op zo’n afstand van 50 meter achter Gert fietsen. Na enkele kilometers sluiten Frits en Gerrit aan bij Gert. Met z’n drieën vervolgen ze, maar de samenwerking is niet optimaal. Het gevolg is dat Albert in zijn eentje kan aan sluiten. Tot aan het dorp St.Marie Clair, leggend aan de voet van de Izoard, wordt er kop over kop gereden, Gerrit is tevreden er is immers een gat geslagen met het peloton. Na het dorp geeft Frits echt gas, omdat niemand kopwerk wil verrichten. Gerrit meldt:”Adel verplicht”. Alleen Gert kan volgen maar niet lang. Frits geeft in het laatste dorp nog een keer gas om dan weg te blijven. Tot in het bos houdt Gert Frits nog in het oog, maar dat zal niet lang duren. Pas bij het naderen van de top in het kale landschap zijn ze weer te zien. Frits rijdt als eerste over de top in een tijd van 1.12′.10″. Gert volgt op 1′.19″. Het gevecht tussen Gerrit en Albert zal uiteindelijk in het voordeel van Gerrit worden eindigen.

 

Deelnemers 1995

Menko van der Ark,
Harrie de Boer,
Ties Schouten,
Fred Kamps,
Koos Elzinga,
Frits Riemersma en Greetje,
Gerrit ten Brinke en Greetje,
Gert van der Staal,
Albert Raven,
Linda van Olm,
Bert van de Berg,
Peter Breedland,
Yke Boonstra,
Hennie Meppelink, 

Anne Frank van Tellingen.