Fietsweek 1986

Guillestre

Als uitvalsbasis werd dit keer Guillestre gekozen. We stonden met ons vieren, Fokke de Kok, Harrie de Boer, Gerard Mug en Gerrit ten Brinke, op een camping midden in het dorp. Anna Hindrikje en Greetje stonden met de kinderen op een camping aan de weg naar de Pré de Madame Carle./h2>

De meest gedenkwaardige gebeurtenis van deze week vond niet plaats tijdens een fietstocht maar ‘s avonds op een terrasje in het centrum van Guillestre. Daar vond op initiatief van Gerard Mug een vergadering plaats over de toekomst van de fietsweek. Zelf maakte hij zich sterk voor het vermetele voorstel ook eens de Dolomieten als locatie te kiezen! Het zou mij niet verbazen als veel van zijn latere problemen hierop terug te voeren zijn. In ieder geval heeft het als afschrikwekkend voorbeeld voor de deelnemers aan latere fietsweken gediend: een fietsweek in de Franse Alpen vindt in de Franse Alpen plaats!

Ook beklommen we voor het eerst de Col de Granon (2404m) bij Briancon op de dag dat de Tour de France daar finishte. Greg Lemond pakte er de gele trui. Het meest bekende beeld is Hinault wiens zadelhoogte in de volle afdaling van de Izoard wordt bijgesteld. Tijdens de beklimming riep Gerrit dan wel Harrie (over de juiste toedracht wordt nog getwist) “olloat ist”, waarop vanuit het publiek onmiddellijk werd gereageerd met “twoalf uur”.

 

Deelnemers 1986

Fokke de Kok,
Harrie de Boer,
Gerard Mug,
Gerrit ten Brinke